Skapa ditt eget vin i Sverige – Är det möjligt?

Att göra sitt eget vin kan vara en spännande och givande upplevelse. Men är det möjligt att göra det i Sverige? I den här artikeln kommer vi att utforska möjligheten att tillverka vin hemma i Sverige och se hur vinodlingen har utvecklats under de senaste åren.

Svensk vinodling – en kort historik

Sverige har faktiskt en ganska lång historia av vinodling, trots det svala klimatet. Redan på 1600-talet fanns det berättelser om vinodlingar i Stockholm och Skåne. Dessutom har arkeologiska utgrävningar avslöjat spår av druvkärnor från stenåldern, vilket tyder på att människor i Sverige kanske odlade vindruvor för att göra vin redan då.

Under tidigt 1900-tal grundades det svenska vinbolaget Önos, som ursprungligen syftade till att producera alkoholfria drycker och viner för kyrkorna att använda vid nattvarden. Men deras verksamhet utvecklades och de började erbjuda produkter som “Skånskt Lantvin” som till och med vann en guldmedalj på en vinmässa i Paris 1907.

Det dröjde dock fram till de senaste 20 åren för den moderna vinodlingen att etableras i Sverige. Idag finns det mellan 100 och 150 hektar vinodlingar i landet, främst längs kusterna i södra Sverige samt på Öland och Gotland. Det finns också några odlingar så långt norrut som Mälardalen och Uppland.

Möjligheten att göra eget vin i Sverige

Att göra eget vin i Sverige är faktiskt fullt möjligt, även om det finns vissa utmaningar med det svala klimatet. För att lyckas behöver du använda druvsorter som är anpassade för den korta odlingssäsongen och som är resistenta mot svampsjukdomar som kan trivas i det fuktiga klimatet.

En av de mest populära druvsorterna för hemmavinodling i Sverige är Solaris, som också kallas för den “svenska vindruvan”. Solaris är en grön druva som mognar tidigt och är motståndskraftig mot svampsjukdomar. Vin gjort på Solaris-druvor har ofta en frisk syra och aromer av päron, krusbär och örter.

För röda viner kan man använda druvsorter som Rondo och Regent, som också mognar tidigt och är resistenta mot sjukdomar. Rondo, som har rött fruktkött, ger extra färg till vinet och används ofta för att göra lättare röda eller roséviner. Regent är något känsligare att odla, men kan ge mer traditionella röda viner.

Det finns också möjlighet att experimentera med andra druvsorter, som Pinot Noir och Chardonnay, för att skapa olika stilar av vin.

Att odla vindruvor hemma

Om du vill prova på att odla vindruvor hemma i Sverige behöver du först och främst välja rätt druvsort för ditt klimat. Det finns flera svenska företag som säljer vindruvsplantor anpassade för det svenska klimatet. Se till att följa deras rekommendationer för plantering och skötsel av druvorna.

För att odla vindruvor behöver du en solig plats med bra dränering. Jorden bör vara näringsrik och pH-balanserad. Det kan också vara bra att bygga en vägg eller sätta upp ett vindskydd för att skydda druvorna från kalla vindar och frost. Kom ihåg att vattna regelbundet och beskära druvrankorna för att hålla dem i form.

När druvorna är mogna kan du skörda dem och använda dem för att göra ditt eget vin. Det finns olika recept och metoder för vinframställning, så se till att följa en pålitlig källa eller rådgöra med experter inom området.

De bästa vingårdarna i Sverige

Om du inte är redo att odla dina egna vindruvor men ändå vill uppleva svensk vinodling, kan du besöka några av de bästa vingårdarna i landet. Här är några rekommendationer:

  1. Vingården X – Belägen i södra Sverige, X är känt för sina prisbelönta viner och vackra omgivningar.
  2. Vingården Y – På Gotland hittar du Y, som erbjuder guidade turer och provningar av deras unika viner.
  3. Vingården Z – I Skåne hittar du Z, som är känd för sina högkvalitativa viner och mysiga atmosfär.

Det finns naturligtvis fler vingårdar att upptäcka i Sverige, så varför inte göra en vingårdstur och utforska landets vinodlingsområden?

Sammanfattning

Att göra eget vin i Sverige är fullt möjligt, även om det finns vissa utmaningar med det svala klimatet. Genom att välja rätt druvsorter och följa rätt odlingsmetoder kan du odla vindruvor och göra ditt eget vin hemma. Om du inte är redo att odla själv kan du också uppleva svensk vinodling genom att besöka några av landets bästa vingårdar. Så varför inte ge det en chans och upptäcka den spännande världen av svensk vinodling?

Table of Contents

subscription​