Så vet du om luftfuktigheten är för låg – tecken och orsaker till torr luft

Luftfuktighet är mängden vattenånga som finns i luften och det kan påverka din hälsa och välbefinnande. För låg luftfuktighet kan leda till torr hud, luftvägar och träkonstruktioner, så det är viktigt att känna till tecken på torr luft och orsakerna till det.

Ett av de vanligaste tecknen på torr luft är torr hud och läppar. Det kan också leda till irritation i näsan och svalget, vilket kan göra det svårt att andas och öka risken för allergier och astma. Andra vanliga tecken på torr luft inkluderar statisk elektricitet, spruckna trägolv och väggar och förlorad glans i trämöbler.

Det finns flera orsaker till torr luft. En vanlig orsak är väder, särskilt under vintermånaderna då luftfuktigheten är lägre. Andra orsaker inkluderar centralvärme, luftkonditionering, och överdriven användning av vattenkoker och torktumlare.

För att hålla en normal nivå av luftfuktighet finns det flera metoder att välja mellan. En enkel metod är att placera fuktighetskällor som vattenbehållare eller fuktighetsfångare runt i rummet. En luftfuktare kan också hjälpa till att hålla luftfuktigheten på en normal nivå. Det är också viktigt att öka ventilationen i huset för att få in fuktig luft från utsidan.

Table of Contents

subscription​