Vad är pollenallergi?

En fiende bland blommor och träd

Pollenallergi är en av de vanligaste allergierna i Sverige. För många är våren och sommaren en tid att njuta av blommor, grönska och sköna temperaturer. Men för dem som lider av pollenallergi är denna tid fylld av nysningar, kliande ögon och nästäppa. Pollenallergi uppstår när immunförsvaret överreagerar på pollen från blommor, gräs och träd. Symptomen kan variera från milda till svåra och påverka livskvaliteten avsevärt.

Symptom på pollenallergi

Den irriterande triaden

De vanligaste symptomen på pollenallergi är nysningar, kliande ögon och nästäppa. Men det finns också andra tecken att hålla utkik efter, såsom hosta, heshet och andningssvårigheter. Pollenallergi kan också förvärra astma eller orsaka utslag och klåda i huden. Om du upplever några av dessa symtom bör du söka hjälp hos en läkare eller allergispecialist.

Vad kan du göra åt pollenallergi?

Bekämpa fienden med smarta vapen

Tyvärr finns det ingen bot mot pollenallergi, men det finns flera saker du kan göra för att lindra symptomen. Här är några tips: Håll dig inomhus under höga pollenhalter eller när det är blåsigt. Använd pollenfilter i ditt hem och i bilen. Tvätta håret och byt kläder efter att du har varit utomhus. Använd ögondroppar och nässpray för att lindra symptomen. Prata med din läkare om allergivaccination (immunterapi) för att minska din känslighet mot pollen.

Slutsats

Att bli vän med fienden

Pollenallergi är en jobbig och irriterande allergi, men det finns sätt att hantera den. Genom att följa dessa tips och råd kan du minska symptomen och få en mer bekväm tillvaro. Och vem vet, kanske kan du till och med lära dig att uppskatta naturen på ett nytt sätt!

subscription​