Medvetenhet och välbefinnande: Att leva i nuet för ett hälsosammare liv

Vad är medvetenhet?

Medvetenhet, eller mindfulness, är konsten att vara helt närvarande och medveten om vad du känner och upplever i stunderna – utan tolkning eller bedömning. Detta är en central tanke inom olika meditativa och religiösa traditioner. Dock har denna princip även en växande popularitet inom psykologi och hälsorelaterade områden.

“Det förflutna är borta, framtiden är inte här än, och om vi inte går tillbaka till oss själva i den nuvarande stunden kan vi inte vara i kontakt med livet” – Thich Nhat Hanh

Medvetenhet och välbefinnande: En vetenskaplig koppling

Studier visar att medvetenhet kan förbättra och hantera olika medicinska och psykologiska svårigheter. Detta inkluderar problem som stress, ångest, sömnlöshet, överdriven sömn, depression, högt blodtryck, akut och kronisk smärta, viktproblem, beroende, psoriasis, fibromyalgi och många fler.

Enligt en studie utförd vid University of Massachusetts, rapporterade patienter som deltog i ett mindfulness-program att de kände sig mindre stressade, mer motståndskraftiga och mer energiska efter att ha slutfört kursen.

Forskning visar att medvetenhet kan förändra hjärnan och därmed kroppen och hälsan hos de som praktiserar det regelbundet. Det aktiverar “avslappningsresponsen” som kan ställa in geners aktivitet. Dessa gener kontrollerar hur kroppen reagerar på stress, hanterar fria radikaler, inflammation och till och med cellens död.

Medvetenhet i vardagen

Det dagliga livet erbjuder otaliga möjligheter att praktisera medvetenhet. Vare sig du gör tvätt, diskar, kör bil eller lagar mat, kan du ge din fulla uppmärksamhet till varje uppgift. Att lyssna aktivt och medvetet på dina kollegor, familjemedlemmar och vänner kan också förstärka dina relationer och bredda ditt sociala nätverk, vilket är bra för din kropp och själ.

Att äta medvetet kan vara en annan praktisk tillämpning av medvetenhet. Studier visar att att tillämpa medvetenhetstekniker kan vara till hjälp för att minska hetsätning och känslomässigt ätande. Att sitta ner för varje måltid och lägga gaffeln på bordet mellan varje tugga kan vara ett sätt att praktisera medvetet ätande. Att tugga långsamt och njuta av matens syn, smak och doft kan hjälpa dig att njuta och smälta den bättre.

Medvetenhet och stresshantering

Stress kan ha dramatiska effekter på en organisation. Enligt American Institute of Stress är arbetsrelaterade påfrestningar och rädslor den ledande stresskällan för amerikanska vuxna och har stadigt ökat under de senaste decennierna. Höga stressnivåer kan ha en dominoeffekt inom en organisation och orsaka ökade hälso- och sjukvårdskostnader, frånvaro och personalomsättning.

Medvetenhet kan hjälpa till att minska dessa problem. Att praktisera medvetenhet kan hjälpa anställda att “komma i zonen”, vilket resulterar i ökad kreativitet, fokus och engagemang. Och när medvetenhet praktiseras regelbundet, blir anställda inte bara bättre på att få sina jobb gjorda, men de njuter också mer av sitt arbete i processen.

Medvetenhet och sömn

En timme innan sänggåendet, sänk ljuset och dra ett varmt bad med lavendel eterisk olja och Epsom-salter, som har visat sig slappna av musklerna och lindra smärta. För att göra badtiden ännu mer meningsfull och medveten, ställ undan elektronik och njut av en inspirerande läsning för att hjälpa ditt sinne att varva ner innan sänggåendet.

Medvetenhet och tacksamhet

Att vara tacksam är bra för din hälsa. Forskning visar att en tacksam inställning är kopplad till bättre humör, bättre sömn, mindre trötthet och lägre nivåer av inflammation. För att utöva din tacksamhet, håll en tacksamhetsdagbok. Börja med att skriva ner fem saker du är tacksam för minst tre gånger i veckan, arbeta upp till mer om du känner för det.

Slutsats

Att praktisera medvetenhet innebär inte bara att hjälpa dem att minska stress. Det hjälper dem också att bryta fri från gamla sätt att tänka och bete sig, fatta bättre beslut, minska emotionell reaktivitet och helt enkelt känna och prestera bättre. Som en del av ett holistiskt tillvägagångssätt för välbefinnande kan medvetenhet hjälpa varje individ att skapa ett bättre resultat för sig själva och deras företag.

Att leva i nuet och vara medveten om varje ögonblick kan verkligen förändra ditt liv. Medvetenhet är mer än bara en gammal praxis för total medvetenhet. Det är ett kraftfullt verktyg för att hantera stress och förbättra din hälsa och ditt välbefinnande.

Table of Contents

subscription​