Fraktur nära armbågen: En smärtsam brytning som påverkar rörligheten

Image Source: Pexels


En fraktur vid armbågen är en fraktur vid spetsen av armbågen. Detta kan inträffa som ett resultat av trauma såsom ett direkt slag, fall på armbågen eller fall på en utsträckt hand.

Vilka typer av armbågsfrakturer finns det?

Det finns tre huvudtyper av armbågsfrakturer. Dessa inkluderar:

 1. Olekranonfrakturer: Den spetsiga spetsen på din armbåge (olekranon) är en del av ulna – en av de två benen som utgör underarmen. Olekranon är speciellt sårbar för fraktur eftersom den inte är täckt eller skyddad av muskler.
 2. Radiell huvudfraktur: Det radiella huvudet ansluter till humerus (överarmsbenet). Denna typ av fraktur inträffar vanligtvis när en person försöker dämpa en fall med armen. Som ett resultat pressar det radiella huvudet in i humerus och orsakar en fraktur.
 3. Distal humerusfraktur: Den distala humerus förbinder axeln med armbågen. Frakturer i detta ben är inte vanliga, men de kan uppstå som ett resultat av trauma eller fall på en böjd armbåge.

Hur vanliga är armbågsfrakturer?

Armbågsfrakturer är ganska vanliga, särskilt hos barn. Enligt American Academy of Orthopaedic Surgeons är 10% av alla benfrakturer som påverkar barn armbågsfrakturer.

Vad orsakar en fraktur vid armbågen?

En fraktur vid armbågen kan vara resultatet av trauma, såsom en olycka eller idrottsskada. Denna typ av fraktur inträffar också när en person försöker dämpa en fall på en utsträckt arm.

Vilka är några symtom på fraktur vid armbågen?

Medan vissa armbågsfrakturer orsakar intensiv, plötslig smärta och synlig deformitet, kan andra uppvisa mer subtila symtom. Vanliga symtom på armbågsfrakturer inkluderar:

 • Svullnad nära baksidan av armbågen.
 • Stelhet i armbågen.
 • Blåmärken runt armbågen eller armen.
 • Domningar eller svaghet i handen eller fingrarna.
 • Ömhet vid beröring.
 • Smärta vid rotation av underarmen.
 • Känsla av att armbågen kommer att “hoppa ur” led.

Hur ser en fraktur vid armbågen ut?

I vissa fall är en fraktur vid armbågen synligt deform. Det innebär att armbågen är ur led eller att benen är ur position. Men inte alla armbågsfrakturer resulterar i synlig deformitet.

Vilka är de tidiga tecknen på en fraktur vid armbågen?

Om det inte finns någon synlig deformitet kan en person med en fraktur vid armbågen märka lokaliserad svullnad, blåmärken och ömhet vid beröring. I många fall uppstår omedelbar smärta eller ett “pop” -ljud vid påverkan.

Hur vet jag om jag har brutit armbågen?

Din vårdgivare kommer att utföra en undersökning och ställa frågor om dina symtom. De kommer också att:

 • Känna runt armbågen för att se om det finns andra ömma områden.
 • Kontrollera din hud efter snitt från benfragment.
 • Kontrollera din puls vid handleden för att se till att det finns bra blodflöde till handen och fingrarna.
 • Kontrollera din rörelseomfång.

Vilka tester kommer att göras för att diagnostisera en fraktur vid armbågen?

Förutom en visuell undersökning kommer din vårdgivare också att ta bilder för att bestämma omfattningen av skadan. Dessa bildundersökningar kan inkludera:

 • Röntgen.
 • CT (datortomografi) -skanningar.
 • Magnetresonanstomografi (MR).

Hur behandlas armbågsfrakturer?

Behandlingen beror på allvaret i din armbågsfraktur. Det finns två huvudsakliga tillvägagångssätt:

 1. Icke-kirurgisk behandling: När en person har en icke förskjuten fraktur betyder det att benet är brutet men det är fortfarande i rätt position. Icke förskjutna frakturer kan vanligtvis korrigeras med icke-kirurgiska behandlingar som gips eller en slynga.
 2. Kirurgisk behandling: När benet har flyttat sig ur position kallas det en förskjuten fraktur. Personer med förskjutna frakturer kräver vanligtvis kirurgi för att återställa armbågen. Detta innebär att flytta benen tillbaka i rätt position och hålla dem på plats med stift, skruvar och plattor.

Behöver jag en gips för en fraktur vid armbågen?

Det beror på. Vissa personer kan behöva bära en gips för att hålla armbågen stabil under läkning. I vissa fall bärs dock en ortos, slynga eller bandage istället. Fråga din vårdgivare vilken behandling som är bäst för din situation.

Hur behandlas armbågsfrakturer hos barn?

Armbågsfrakturer hos barn behandlas antingen med icke-kirurgiska metoder (med gips, slynga eller bandage) eller kirurgiska metoder (med stift, skruvar eller plattor). Snabb behandling är viktig för små barn eftersom deras ben fortfarande utvecklas. Att korrigera problemet omedelbart är mycket mer förutsägbart. Att vänta för länge kan leda till felaktig benjustering eller permanent skada.

Hur kan jag minska risken för armbågsfrakturer?

Även om det inte är möjligt att helt förhindra armbågsfrakturer finns det några saker du kan göra för att minska risken. Till exempel:

 • Använd lämplig skyddsutrustning när du spelar sport.
 • Träna regelbundet för att behålla optimal styrka.
 • Lär dig rätt tekniker när du spelar sport.
 • Om möjligt vidta åtgärder för att minska risken för att falla.

Hur lång tid tar det för en fraktur vid armbågen att läka?

Din återhämtningstid beror på omfattningen av din skada. I de flesta fall kommer personer med armbågsfrakturer att ha gips eller bandage i minst tre till sex veckor. Många människor kan återgå till normala aktiviteter på cirka fyra månader, även om fullständig läkning kan ta ett år eller längre.

Vad kan jag förvänta mig efter behandling?

Vissa människor upplever stelhet eller brist på rörlighet efter att deras gips eller bandage har tagits bort. Dessa biverkningar bör minska över tid. Din vårdgivare kan rekommendera fysisk eller yrkesmässig terapi för att påskynda läkningen och hjälpa dig återfå styrka och rörelseomfång.

Om du har drabbats av en skada som resulterade i plötslig, skarp smärta i armbågen, besök närmaste akutmottagning eller jourvård omedelbart. Snabb diagnos och behandling är nödvändigt för att säkerställa korrekt läkning.

Hur kan jag hantera symtom efter en armbågsfraktur?

Efter behandling av en bruten armbåge finns det flera saker du kan göra för att främja en bekväm återhämtning. Till exempel:

 • Ta alla mediciner enligt ordination: Din vårdgivare kommer att rekommendera receptfria smärtstillande medel, såsom paracetamol, ibuprofen eller naproxen, för att minska svullnad och obehag.
 • Håll armen upphöjd: Genom att hålla armen upphöjd minskar du svullnad och förhindrar att överdriven tryck påverkar nerver och blodkärl.
 • Vila: Under de första dagarna, vila så mycket som möjligt. Lämna gipset eller bandaget på plats och följ alla riktlinjer som ges av din vårdgivare.

Vanliga frågor

Har jag brutit armbågen eller har jag en skadad ligament?

När ett ligament sträcks eller brister kallas det en stukning. I de flesta fall kan personer som har stukat sin armbåge fortfarande röra den, även om det kan orsaka obehag. En stukning kan uppvisa liknande symtom som en fraktur, så det är viktigt att söka vård för en korrekt diagnos. Din vårdgivare kommer att utföra en fysisk undersökning och ta röntgenbilder för att avgöra om din armbåge är bruten.

Vilken är den vanligaste armbågsfrakturen?

Den vanligaste armbågsfrakturen är en olekranonfraktur, som inträffar precis vid spetsen av armbågen. Detta område är känsligt för frakturer eftersom det inte skyddas av muskler och andra vävnader.

En anteckning från Cleveland Clinic

Om du har skadat din armbåge bör du söka vård omedelbart. Även om du kan röra på armen eller armbågen kan du fortfarande ha brutit benet. Omedelbar medicinsk vård är nödvändig för att undvika permanent stelhet eller skada.

Table of Contents

subscription​